my little princess Daania

my little princess Daania

Wednesday, 13 November 2013

TART NANAS

Assalammualaikum semua...pagi yg cerah pd suhu 26'c,sembab2 jemur bju dlm rumah,kta bersua kembali eheheheh.. alhamdulillah da sehat dan mkin sehat cergas setelah mengamalkn vitamin shaklee. aku inginkn penurunan berat bdn yg ideal lebih2 lg di bhgn lengan dan perut..sebenarny brt bdn da di paras normal cuma nk kempis perut malu nk bjln jumpa member2 siap dgn soalan "aih gemok dh ko owh""bruk jk sorang anak dh belapis perut" huhuhu nanti ada ms blh jugak aku share kebaikan vit shaklee ni..
semngat yg gigih perlu ada kalau nk kurus dan cantik jgn amalkan shaklee tp mkn dek oii tmbh2 mcm da yg gemarkn mknan goreng.. kali ni da nk betol hahahahh jgn ckp jerr..mcm nk makan jerr

kali ni nak  kongsikn resepi biskut yg lama dh buat tp xupdate2 lg.. tart nanas..intinya da beli kt pasaraya Giant. biskut ni da suka sbb bila mkn ranggup bila msok dlm mulut fulamakk cair jerr cair jerr da lebih suka kalo intinya msk dan kerin bila di bakar sbb tu da bentukkan mcm ni..



hhaaaaaaaahhhhhh nmpak disitu heheh!!!

resepi ni da mbik dr blog kak dayangjack,cuma da olah kan ckit mengikut selera da sendiri ;)

Tart Nanas
Bahan-bahan :
  • 600 gm tepung gandum
  • 160 gm gula ising
  • 300 gm marjerin (dyg guna cap Puteri perisa mentega vanilla) 
  • 140 gm mentega
  • 2 biji kuning telur gred A
  • 1 sk esen vanila
  • 3 sudu besar tepung susu
  • Jem nanas secukupnya
  • kuning telur + setitik pewarna kuning (utk sapuan)
Cara-cara :
  1. Pukul mentega dan marjerin bersama gula hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur satu demi satu sambil dikacau. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi.
  3. Masukkan tepung dan tepung susu. Kacau hingga sebati.
  4. Tekapkan atau bentukkan adunan mengikut citarasa masing2. Letakkan inti nanas di tengah2nya dan gulung atau tutup kemas.
  5. Susunkan doh tadi di atas dulang pembakar (griskan dgn sedikit mentega) dan sapukan kuning telur pd permukaan doh tadi.
  6. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga keemasan pd suhu 160C.
# jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.

No comments:

Post a Comment