my little princess Daania

my little princess Daania

Tuesday, 12 November 2013

Kenapa Kamu..SNow cHeeSE

lama dh da x n3..bz didatangi kaum kerabat dr miri(myy) i luv you my family..riuh kamboh dr pagi ptg sampai mlm hahahah..mulut stiasa bsh leka beloYar..haha n this week cazen mazen dtg konvo,TahNiaH BuAt JUL 
 
nak post resepi snow cheese da yg di buat musim haji lepas.. sehari dh abehh potong sana sini sedekah licin.. ujong2 NGap sayot heehe...

utk pengetahuan@ tip bg da  utk kek yg lembut dan ringan kena pakai self raising flour & tmbh 1/2 sd teh bp..ovelette juga main peranan..melalut dh da tok jum tga resepi nya di ambil dr Izahdaut@IML

Kek Snow Cheese
Loyang 9x9
da buat bhn 1-1/2



  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)da guna 9 biji telor buang putih 3 biji
  • 100 gram gula halus-da guna 150g
  • 100 gram tepung hong kong(blue key superfine boleh juga)-jika guna tepung naik sendiri tak perlu letak baking powder-
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.


HaSue guna topping ini:
250ml whipping cream-pukul hingga agak kental
250 cream cheese

cara: gaulkan dua bahan guna teknik kaup balik

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
 2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
*izah potong kek  menggunakan benang
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.



selamat mencoba;)


No comments:

Post a Comment