smoga hari ni dlm keadaan yg ceria sbb pagi ni cuaca elok senyum
pun lebar kan..pagi ni nak kongsi sikit resepi apam susu gebus yg hangat kt FB rakan2 jd DA nak coba la sbb ada yg cakap x jadi ada yg keras ada yg x gebus bantat kata org x kembang la maksud nya..x naik tinggi hehehe...tip nya pukul telo dgn gula mesti kembang dlm 15 minit sampai putih baru masok ovelet dan bhn lain..ada yg ckp telo mpengaruhi juak mungkin betol sbb kalo telor dh lama kan.. sediakan pengukus dulu sblm buat adunan supaya bila dh masok dlm loyang pengukus dh panas jadi apam pun cpt jer naik dan masak dalam 15 mnit dh nmpak kembang dlm tu satu lagi apam ni x perlu tutup dgn kertas foil alumn sekadar lapik tudong pengukus ok.. paham ka x ckp kmk tok campor2 hahahahahhahah.. walaupun simple resepinya tp sedap oii x berasa masok dlm mulut anak2 pun suka mkn tmasok baby aku suap kan juak hehehehh
ok dh tok resepinya
Apam Susu
loyang bulat 7x7
4 biji telo
1 gelas gula kastor
1 sd mkn ovelette
4 sd mkn susu pekat
2 cen tepung gandum
sedikit esen vanilla
pewarna yg d sukai
pukul telo dan gula sampai puteh dan kembang kemudian masuk kan ovelette pukul lagi sampai ovellete hancur masuk kan susu pekat dan tepung gandum esen vanilla.. bahagikan adunan 2 @3 camporkan pewarna DA buat bhgi 2 adunan 1: pewarna merah + strawbery emulco
adunan 2: pewarna biru
selang seli kan masuk dlm loyang mcm buat marble kek tu..kemudian kukus dlm 30 minit siap...
No comments:
Post a Comment